zsolbramice@seznam.cz
+420 603 266 669

ŠKOLNÍ JÍDELNA

Aktuální jídelníček

Jídelníček - ARCHÍV 

I. pololetí 2020-21

Alergeny

Od 13. 12. 2014 je na jídelním lístku číslem označena přítomnost alergenu.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU
 

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Korýši a výrobky z nich
Vejce a výrobky z nich
Ryby a výrobky z nich
Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Mléko a výrobky z něj
Skořápkové plody a výrobky z nich
Celer a výrobky z něj
Hořčice a výrobky z nich
Sezamová semena (sezam)a výrobky z nich
Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Měkkýši a výrobky z nich
Označování alergenů je legislativně stanoveno k datu 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým zákonem
 

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8 odstavec 10
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku se bude nacházet seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.